Po przeczytaniu bloga danach nabrałam ochotę na Maltę, a że nie miałam jeszcze żadnych konkretnych planów na wakacje padło właśnie na tę wyspę- wielkości Warszawy.
9 czerwca zarezerwowaliśmy 2 bilety na Maltę na lipiec Ryanairem z Krakowa. Koszt to 1388 zł za dwa bilety + 2 walizki po 15 kg. Lecę z chłopakiem na tydzień, choć na początku zastanawialiśmy się czy 10 dni byłoby lepsze ...ale nie. Tydzień będzie ok.
Musimy jeszcze zarezerwować spanie, kupić przewodnik, rozejrzeć się za wypożyczalnią samochodów, kupić ubezpieczenie zdrowotne i wiele wiele innych :) Ale wszystko jest do zrobienia.
12 czerwiec - mamy spanie :D Bardzo sympatyczny, samodzielny apartament (kuchnia z małym salonikiem, sypialnia i łazienka) w miejscowości Floriana, 1 km od centrum Valletty. Rezerwacja jest zatwierdzona przez gospodarza i zapłacona więc jest dobrze. Koszt za 7 nocy 1500 zł, z czego wliczone jest już sprzątanie końcowe 25 euro, cokolwiek to znaczy :P, oraz 44 euro opłaty za serwis airbnb.com a saldo na dzień dzisiejszy wynosi = 0
16 czerwiec- bez przewodnika czuję się jak bez ręki, dlatego dzisiaj kupiłam przewodnik po Malcie - Pascala. Koszt- 35 zł
26 czerwiec- przezorny zawsze ubezpieczony - kupiliśmy dodatkowe ubezpieczenie podróżne w Compensie (Holiday Basic) koszt - 40 zł na dwie osoby. Oprócz tego wyrobimy też karty EKUZ w NFZ-cie.
27 czerwiec - mamy prawo jazdy międzynarodowe - może się przyda, poza tym dokument jest ważny 3 lata, także może jeszcze kiedyś, gdzieś indziej ... koszt 35 zł.
2 lipiec - po przeliczeniu kosztów dojazdu zdecydowaliśmy, że na lotnisko do Krakowa pojedziemy samochodem. W związku z tym zarezerwowałam dzisiaj miejsce na parkingu "Błękitny Parking" przy lotnisku - koszt 8 dni to 75 zł.
14 lipiec - zarezerwowaliśmy samochodzik w www.rentalcars.com, koszt 590 zł za 3 dni Peugeot 107 w automacie. Na co dzień też jeździmy automatem, także będziemy czuć się jak w domu :P Po za tym, będzie to dla nas ułatwienie, gdyż skupimy się na jeździe lewostronnej, GPS weźmiemy z domu.
30 lipiec - walizko domykaj się ....